Wednesday, November 13, 2013

Årets femte kofta – only one to go

Jag stickade en kofta för ett tag sedan. En Anthropologie-Inspired Capelet i Marks och Kattens Sarek. Sarek är ett rätt konstigt garn. Två löst spunna singlar som knappts tvinnats alls med varandra. Inköpt på Tradera någon gång runt 2010. Kanske inget jag hade köpt igen, men på  sju-millimeter-stickor var det hyfsat snabbstickat.


Jag tänkte säga att det bidde en halvvariant av allt (små framstycken och kort men ändå lång i ärm) eftersom jag bara hade nio nystan (450 gram) att röra mig med. Men när jag tänker efter är ursprungsmönstret  faktiskt bara en liten axelvärmare som slutar strax nedanför bysten. Så, med tanke på att jag förlängde kroppen och ärmarna rejält, är den kanske inte så "halv" i alla fall.


Både den här och Superfödelsedagströjan var ett slags experiment. Jag är något osäker på det där med tröjstickning men hade trots det bestämt mig för att ta tag i min egen utmaning. (Sex tröjor under 2013.) Tyckte att det var dags att testa på uppifrån och ner. Inte så att jag inte försökt innan, men har liksom aldrig riktigt fått till det. Så jag letade fram några mönster med olika lösningar på hur man skulle fördela maskorna mellan fram- och bakstycke och ärmar och så satte jag igång.

I det här mönstret har alla delar lika många maskor. Kanske inte en modell som smickrar mig jättemycket eftersom jag blir rätt "boxig" med en sådan fördelning av maskor. Jag brukar annars göra vad jag kan för att ta bort fokus från axlar och armar eftersom jag i mitt eget tycke är lite överdimensionerad där. Men nu har jag testat det också. 


Den blev lite liten över ryggen. Vilket kunnat lösas med att jag tappat tre kilo i vikt, alternativt haft fler maskor på bakstycket än på ärmarna. Eller? (Seriös fråga, fler maskor på bakstycket måste väl göra det "större"? Eller tänker jag fel?)

Målet är hur som helst uppnått: garn förbrukat, mönster testat, erfarenhet införskaffad och femte tröja i årets självutmaning avklarad.

(Jag har alltså bara en tröja kvar. Den har varit på stickorna sedan 14 januari i år och precis som Katherine Hepburn-koftan aspirerar den för eldstaden.)