Tuesday, July 16, 2013

"...men det är ett fel här..."


Jag stickar sockar i handspunnet garn och tänker att strukturen blir rätt schysst. Jag gillar färgerna. Gillar meleringen. Det är en rätt go' känsla, det där med att vara nöjd med det man gör. Det slår mig att det inte händer så ofta. Det är som om det alltid finns något som hade kunnat göras bättre.

Jag funderar på det där ibland, på hur mycket tid vi lägger på att handarbeta och hur ofta vi ändå inte är helt nöjda eftersom vi någonstans längs vägen gjort ett litet fel. För ett tag sedan hamnade jag på en blogg där författaren var en hejjare på spetsstickning. Hon hade gjort en riktigt avancerad sjal i rent silkesgarn och den var skitsygg. Men, hon hade (tydligen) missat något omslag och gjort en rät istället för en avig maska. För att verkligen visa att och var hon hade gjort fel, hade hon lagt upp ett foto med felen inringade i rött. Vad är det som får en att göra så? Det var ju bara hon som såg dem från början.

Och så tänker jag tillbaka på stickläger där man varit och man kanske gett en komplimang till någon (eller fått en själv) och svaret inte har blivit "tack" utan "ja, men det är ett fel här". Ofta är det ju ingen utom du själv som ser det. (Och skulle det mot all förmodan vara någon som har fräckheten att påpeka att du missade en maska på rad femtielva, kan du bara säga "yepp, och det är det som gör den unik" - det handlar ju om handarbete för sjutton!)

Det är ingen maskin som stickat din sjal, ingen maskin som klippt och sytt ihop din tröja. Människor gör fel. Det gör maskiner också, men till skillnad från de mänskliga felen som ofta går att "fuska till", är maskinernas fel ofta fatala.

Så, jag fortsätter att gilla mina sockar och mitt garn och hoppas att det kan smitta av sig till fler projekt i framtiden. Hoppas att du är nöjd med dina alster du med!