Monday, April 29, 2013

En dag på sjukhuset


Jag flirtade mig in på en jourcentral i går. De hade egentligen inte tid för mig och de tog inte emot folk via sin egen växel (allt skulle gått via vårdupplysnigen 1177.se) men av någon anledning gjorde de ett undantag. Kanske för att jag inte gav mig. Frågade hur illa det ska vara för att man ska få hjälp, hur stort kan ett ögonlock bli innan det inte kan bli större? Så syster Ulf skrev in mig. 

Efter en snabb undersökning av en allmänläkare fick jag en remiss i handen och skickades till ögonakuten på Uddevalla sjukhus. Jourläkaren galopperade in i skinnjacka och chinos. Han var jätteung för att vara specialist (tycker jag) men såg mycket läkarallvarlig och seriös ut, tittade på ögat med maskin, utan maskin, såg lite bekymrad ut, sa inte ett skit om hur det egentligen var ställt men ville ha mig röntgad. Det där samtalet han gjorde till röntgenavdelningen... Jag tror jag är glad att jag fattade mindre än hälften, för det lät inte bra. Men till och med jag fattade att tumör inte var med i bilden. Tack för den informationen. Men, skiktröntgen var visst inte igång på söndagar. Så jag fick fyra penicillintabletter och fick åka hem. 


Idag var det bara att åka tillbaka till sjukan för nya undersökningar. Titta här, ser du det här, vad är det för färg på den här, hm hm, akut röntgen. Jag satt och höll upp ögonlocken med fingrarna för att se något alls. Och så blodproven. Kanyler. Jag avskyr sånt. Jag är svårstucken och gillar inte att bli det. Dålig kombo. (Vem trodde att jag var blodgivare?!) Tre jävla gånger stack de mig. Men blodvärdena var okej, röntgen visade grönt och jag fick åka hem, men med en brasklapp om att jag skulle behöva komma tillbaka för uppföljningskontroll senare i veckan. Den unge allvarliga och väldigt seriösa läkaren skakade hand och sa till mig att ta lite is på ögat. Ja, och så hade han ju skrivit ut en låda penicillintabletter också. 

Folk gnäller på vården. Jag gjorde det häromdagen också för en helt annan grej som inte hör hit. Men varje gång jag har varit i kontakt med akutsjukvården i Trollhättan och Uddevalla har de gjort sitt jobb jäkligt bra. 

Och -  ni som undrade, jag sökte träffade en läkare redan i torsdags och fick behandling med cortisonsalva. Det hjälpte bara inte. Så, nog om ögon. I morgon lovar jag att blogga stickrelaterat.

PS. Tack för alla bättringsönskningar, de värmer! DS.