Saturday, March 9, 2013

Att tjäna pengar på sin hobby


I GÅR DAMP det nya numret av Spin Off ner i brevlådan. Ett specialnummer om att sälja och ta vettigt betalt för sitt hantverk. Alla som försökt sig på det där vet hur svårt det är.

Jag gjorde ett försök själv för några år sedan, både med att sälja handstickat och handspunnet. Men ärligt talat, det känns det som att hora ut sig (bokstavligen talat) när man säljer ett par vantar eller ett hekto garn för 200 kronor.

Tvåhundra spänn för 100 gram garn! Sjuuukt mycket! tänker du och skakar på huvudet.

Det är sant att det är ganska mycket pengar för relativt lite garn. Men tänk dig att det tar sex timmar att spinna ett hekto garn. För enkelhetens skull låtsas att ullen är gratis. Om jag får 200 kronor för det arbetet, innebär det att jag tjänar 40 kronor i timmen. Om jag kan få ner spinntiden till fyra timmar, får jag 50 kronor i timmen. Men det är som sagt förutsatt att du inte betalar något för ullen. (Generellt kan man säga att ull kostar från 30 kronor och uppåt per hekto beroende på typ och kvalité.)

Du förstår själv att det inte blir mycket pengar för jobbet du lägger ner. Och ännu mindre blir det om det hela sker enligt kostens alla regler med skatt och moms. För du är väl inte beredd att betala mer än de där 200 kronorna per hekto, eller?

Fast frågan är ju om man spinner för att tjäna pengar eller för att det helt enkelt är jäkliglt kul. Jag känner många duktiga spinnare som säljer sina garner i prisklassen ovan som är nöjda med det lilla överskottet. Många av dem finansierar sitt eget spinnande genom försäljningen. Men som sagt, jag gör det inte. Kalla mig snål om du vill.

Trots detta har jag inte gett upp tanken av att faktiskt kunna säja mitt hantverk en dag, för hur otroligt det än låter, har jag hittat en målgrupp som skulle vara beredda att betala vad det kostar - och lite till. Jag anar att ni inte tror mig när jag säger det, men det är sant. Den finns. Några få känner till min plan. Samtliga har skakat på huvudet och viftat bort det som nonsens - alla utom min sambo. Kanske för att han inte vågar, kanske för att han vet vad målgruppen har för resurser och vilka priser de är beredda och betala för rätt sorts vara.

En dag ska jag ta modet till mig och försöka. Hellre det och misslyckas, än att fortsätta gå och fundera på om det trots allt hade kunnat fungera.

Nu undrar du säkert vilken den där magiska målgruppen är? Det tänker jag inte berätta. Inte än i alla fall. Inte förrän jag har försökt.

PS. Vill du läsa senaste Spin Off hittar du den i välsorterade tidningsbutiker eller på Interweave.com