Friday, November 15, 2013

(INSTÄLLD) KURS: Nybörjarkurs i spinnrock den 1 decemberKursen har blivit inställd. Nya kurser kommer att dyka upp efter årsskiftet. 
Lär dig spinna på spinnrock

Då kör vi en kurs för dig som vill lära dig spinna på spinnrock också! Kursen vänder sig till dig som aldrig spunnit tidigare, eller till dig som kanske har provat men inte riktigt fått till en sammanhängande tråd. 


Vi går igenom grunderna för vad man ska tänka på när man spinner, spinnrockens olika delar och hur de fungerar, vilken ull som är enklast att börja med och hur man tvinnar och efterbehandlar sitt handspunna garn. Mest tid kommer vi att lägga på själva spinnandet och teknikerna kring det. Vi utgår från dina förutsättningar och hittar den teknik som passar dig bäst. Målet är att du efter avslutad kurs ska gå hem med ditt första egna handspunna garn och tillräckligt med kunskap för kunna spinna själv där hemma.

Kursen ges vid ett tillfälle under en heldag. (Sju timmar inklusive paus för lunch och fika.)

När: Söndagen den 1 december
Var: Hemma hos mig utanför Sjuntorp
Tid: 10-17 inklusive lunch och fikapauser

Pris: 850 kronor

Material: Ull som behövs för kursen ingår i priset. Spinnrock medtages. (Se info nedan om spinnrockar nedan om du är osäker på om din spinnrock fungerar.)
Mat: Sopplunch och fika ingår i priset. Meddela om du har några allergier.
Du anmäler dig genom att mejla mig på the_seaman snabela msn.com. Därefter skickar dig en bekräftelse med betalningsuppgifter och sedan har har du tre dagar på dig att betala in kursavgiften. Anmälan är bindande. Först till kvar gäller. Glöm inte att meddela om du har några matallergier.

Vill man hälsa på fåren ordnar vi det. Om du är allergiker bör du observera att det finns både katt och hund i huset.

Det kommer att finnas färgad och ofärgad ull till försäljning vid kurstillfället. Du kommer också att få ett kompendium med information om var man hittar ull, var man kan prata spinnande med andra och lite tips och trix som kan vara bra att ha om man sitter ensam hemma och kör fast i spinnandet.
Spinnrockar - en snabb felsökningsguide
Det går jättebra att ta med sig mormors gamla spinnrock (eller loppisfyndet), så länge den har alla delar och inte är trasig. Gör en snabbkoll att följande saker finns med: 


Spole (den som garnet lindas upp på, den i ljusare trä på bilden), trissa ("träklump" med två skåror på, den mörkbruna klumpen närmast i bild), vinge (saken med krokar på). Det gör inget om krokarna saknas på ena halvan av vingen eller om någon krok saknas, sånt går att ordna.


Handtag på kortsidan. Se till att det går att skruva på. När man skruvar ska stativet som spolen, trissan och vingen sitter på (se första bilden ovan) röra sig framåt eler bakåt. 


Se till att hjulet är helt (inga större sprickor) och att det inte wobblar allt för mycket när man snurrar det. (Ibland slår träet sig och då kan det i vissa fall bli svårt att spinna på rocken.) Kontrollera att pinnen som sitter mellan trampan och hjulet är hel. Det är vanligt att de spricker längst upp där det fäster mot hjulet. Om den är trasig där, se om det går att limma ihop den eller på annat sätt går att "täppa igen" sprickan.

Om du är osäker på om din rock fungerar, skicka mig ett mejl med bilder på delarna ovan så tar jag en snabbtitt. Mindre defekter kan vi fixa till här.

4 comments:

 1. Bor ju för långt bort! :(
  (Såg förresten en ganska fin rock på secon handen i veckan. Men tyvärr vitmålad. Kikade inte ens nära för jag tycker det är så synd!)
  SV
  HYSSSCCCHHH!
  Klart jag köper mycket garn bara för att det ska komma i en låda till katterna! Alltså klart lååååådan är prio ett! :D (Alla fingrar korsade....)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Många gånger förstörs rockarna när de målas om. Folk tänker prydnad och inte användning. Tyvärr.

   Delete
 2. Men halllååååå, jag vill ju såååå gärna gå!!! Måste du bo i tjottahejti?! Du bara måste ha denna kurs igen någon helg då man har möjlighet att ta sig åt ditt hålll...

  Sjukt avis på alla som får gå.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vem av oss är det som bor i Tjotahejti egentligen? :D Ni kan ju gå ihop ett gäng så slänger jag lillrocken på ryggen och kommer jag upp till er! :D

   Delete