Tuesday, November 5, 2013

Kan själv! (Eller inte.)

Jag föddes med en ganska allvarlig åkomma, nästan som en sjukdom. Den heter "kan själv" och är ofta förekommande i småbarnsåldern. För de flesta går den över, men för andra är det en livslång åkomma. Symptomen är envishet, självständighet och en varierande grad av idioti. Konsekvenserna innefattar allt från brutna kroppsdelar (som den gången jag skulle skärmflyga och krashade i en leråker) till sår- och brännskador (som den gången jag skulle svarva mig en metallhammare och fick det glödheta metallspånet mitt mellan ögonen), för att inte tala om stukade självförtroenden (minns särskilt en parkeringsplats i Karlstad när jag skulle byta däck på bilen och inte fick loss de gamla – vilket i och för sig inte spelade så stor roll eftersom vinterdäcken ändå hade frusit fast i den läckande bagagen).

Idag kunde jag själv och spenderade två timmar under en bil i en fuktig oljegrop full av vrålfeta spindlar, bråkande med ett oljefilter som inte ville samarbeta. Slog i armbågen på ett sånt där ställe som gör så infernaliskt ont att man knappt kan använda armen efteråt. Började nästan lipa innan jag fick loss det förbaskade filtret och äntligen kunde kravla mig upp ur det förbannade spindelboet. (Är inte rädd för spindlar, men de här var helt sanslöst stora och när de är en halvmeter från huvudet är jag inte helt bekväm med det.)

Att byta olja i bilen är inte speciellt avancerat, men ändå lite småkrångligt sådär när man egentligen inte kan. Samtidigt är jag inte riktigt i den ekonomiska situationen att jag har råd att lämna in på verkstad och med Haynes mekguide för Nissan Micra kan jag själv, oavsett om jag vill eller inte. Men ibland blir jag trots allt lite trött på mig själv. För det var en en liten, liten sak jag missade. Det stod inte någonstans i att man skulle sätta på locket till motorn efteråt och min hjärna hade bevisligen slutat fungera. För att göra en lång historia kort: motor utan oljelock = motor utan olja. (Eftersom oljan sitter på undersidan av motorhuven och överallt annars under denna.) Motor utan olja = inte bra. Jag räddade situationen i sista sekunden och nu vet jag exakt hur jag inte ska göra nästa gång jag ska göra själv. Det var nästan så att snålheten bedrog visheten där. Med facit i hand hade det nog inte blivit så mycket dyrare med en verkstad. Särskilt inte om man räknar med all tid jag lade i spindelgropen. Men men. Kan man själv, så kan man.

16 comments:

 1. jag pillar på många saker, kan själv... men bilen, den håller jag mig undan. gott jobbat av dig tycker jag och nästa gång kan du :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Problemet är att jag känner mig så jäkla duktig när jag klarar av just bilen. Lite egokick, sådär. :P

   Delete
 2. det är ett släktdrag kära lillasyster ;)
  jag är sjukt stolt över dig!!!
  kraMyz

  ReplyDelete
  Replies
  1. Åh, så du kommer och hjälper mig när jag ska byta bromsskivorna och glykolen nästa vecka? *hoppas*

   Delete
 3. Jätteroligt skrivet! Jag känner igen mig sååå!
  Och visst har snålheten och/eller kan-själv-mantrat bedragit visheten emellanåt!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack! Jag brukar landa på rätt sida om minusstrecket, men men...

   Delete
 4. Imponerad över att du kunde det själv! Jag har själv typ börjat gråta om något slutade fungera på min bil och eftersom min hjärna dräneras på all rim och reson när det gäller sånt (typ som när någon drar en vägbeskrivning så stänger min hjärna och öron av och jag börjar le fånigt) så hade jag inte alls kunnat själv!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha! Du kanske har en för ny bil också? Har man nya bilar kan man inte meka så mycket själv. (Du kan ju i alla fall skylla på det.)

   Delete
 5. He he, oljelock på = oljetryck, inget oljelock = oljefontän. Nu kan du det också. =) Vilken tur att den inte skar. Jag hade en arbetsgivare som gjorde precis så med nyaste traktorn, men han slog inte av motorn. En annan gång la han största skiftnyckeln i utgödslingen... Ibland blir det inte rätt.
  /kraaam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stanna motorn? Jag körde fem mil innan jag stannade. Men det funkade det med. :P

   Delete
 6. Jag kan mycket själv, men bilen? Nä det får "någon annan" ta hand om. =)
  /Anna

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...men nu bor jag ihop med någon som typ har tummen mitt i handen, förutom i köket... ;)

   Delete
 7. Men visst är det ändå en tillfredsställelse att ha gjort det själv!
  Och nästa gång kan du be någon annan göra det för du är ju redan expert. Heja!!
  /Ann-Britt

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha! Är det så det funkar?! Jäklar vad mycket jag är expert på! :P

   Delete
 8. Rolig läsning, kan riktigt se dig framför mig. Hejja dig! Har också varit en "Kan själv" men det har mattats med åren. Eftersom jag inte är/var så duktig på att skruva i bilar men alltid hade sämsta bilen i familjen så "kan själv" lånade pengar och köpte en alldeles ny bil och deklarerade att här ska minsann all service ske på verkstad. När kostnaden ett år gick på över 10.000 kr fick jag bita i det sura äpplet och be min son och måg att i fortsättningen serva min bil.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ha ha! Min bil är så gammal att det inte finns någon garanti att "förlora" på den, så om jag sköter servcen eller verkstaden spelar ingen större roll. Bara man får på oljelocket :)

   Delete