Sunday, February 3, 2013

En 80-årspresent


MIN MORMORS SYSTER fyllde åttio för en vecka sedan. När jag fick reda på det slängde jag mig in i garnrummet, grabbade stickorna och började fäktas på en tredje Shetland Triangle. (I och med min stora tystnad har de andra två blivit obloggade, planerar att slänga in några bilder på dem vid senare tillfälle.)

Eftersom mormor sa att syrran gillade blått, fick jag äntligen ett användingsområde för de där två klarblå  nystanen Navia som sambon köpte till mig på Färöarna för... Öh... Tre år sedan? Garnet är suveränt att sticka med (testa - och ja, det blir mycket mjukare när man tvättat plagget första gången) men den blå färgen var inte min stil. (Den övre bilden återger färgen bäst.) Eller rättare sagt, som nystan var det inte min stil. Som uppstickad sjal hade jag mycket väl kunnat tänka mig att använda den. Men nu var det en present och present blev det. Lämnade över den igår. Tror den gick hem.Använde mig av 5,0 mm sticka på rätan och 4,5 mm på avigan (skulle ha kört på 5.0 mm på båda - om jag inte slarvat bort en sticka) och om jag inte minns fel gjorde jag tio kott-repetitioner. Eller nio. (Varför kollade jag inte det när jag ändå hade den här?) "Musselkanten" upprepade jag tre gånger och det gick åt totalt 97 gram. En rätt effektiv stickning om man ser till den minimala mängden restgarn. Ett hekto garn mindre i stashen.

5 comments:

 1. Vilket vackert mönster! Och så "garneffektivt, min sjal drog 5 nystan för att nå 75 cm...
  SV Kul att du vill höra dig för! Jag undrar verkligen var det där uttrycket kommer ifrån, om inte annat så för att det inte finns en enda sjöman i vår släkt vad jag vet. Hade det funnits hade det kanske varit lättare att gissa i alla fall.

  ReplyDelete
 2. Vacker present till fin "tant" :-)

  ReplyDelete
 3. Vilken vacker 80-års present, önskar att det hade varit jag för den blåfärgen är min favorit.

  ReplyDelete
 4. Eva: Kan rekommendera mönstret, det finns här: http://evelynclarkdesigns.com/products/product1-27.htm Det kostar några dollar men är klart värt det. Till och med en mönsterblind människa som jag klarar av det!

  Catarina: Tack. Och tant är hon. När man fyller 80 går man från flicka till tant, det har min mormor sagt. (Och hon är 84 så hon borde veta ;)

  Monica: Tack! Du kan få en när du fyller åttio du med ;)

  ReplyDelete
 5. Nydelig blåfarge på et helt fantastisk sjal!

  ReplyDelete