Wednesday, October 31, 2012

Kökssoffefilt


I JANUARI FÖRRA året började jag på en filt till min drygt hundraåriga kökssoffa. Det har hela tiden varit tanken att jag ska virka några rutor när andan faller på, men i ärlighetens namn har andan inte fallit på speciellt ofta, även om jag var jäkligt duktig i början. Så det har tagit tid.


När jag sedan blev sjukskriven med mitt klämda finger, var virkning det som låg närmast till hands eftersom virktekniken var lätt att anpassa så att det onda fingret inte kom när garnet eller arbetet. Det tog inte många dagar innan den var klar. Jag hade redan en ansenlig mängd rutor och när trådarna väl var fästa, tog det inte speciellt lång tid att virka ihop dem.Filten är virkad i en rad olika bomullsgarner. Garnstudios förhatliga Paris, till exempel. Och Garngrossistens Sofia. Och Järbos Soft Cotton. En del av garnerna har jag köpt själv, en del har jag fått av snälla vänner och annat av okända bloggläsare. (Kan ju tillägga att det var jag som hade den dåliga smaken att köpa Paris och sponsorerna som hade vett att köpa och använda riktiga grejor.) Att använda många olika kvalitéer för ett sånt här jobb, gör att rutorna gärna blir lite olika stora. Det är ingen spikrak eller 100 procent symmetrisk filt. Men jag bryr mig inte så mycket om det. Den fyller sitt syfte och ingen ser det när man sitter på filten ändå.


Tanken var att sy ett fodral med filten som topp för att sedan stuffan in en skumplatta för att få något mjukt att sitta på. Men så vaknade miljömedvetenheten till och rådissade skumgummit. Har fungeringar på att köpa ett begagnat täcke eller en tjockare filt på loppis för att använda som stoppning, men planerna är uppskjutna på framtiden för tillfället. Mest för att det tar emot att sy. Men jag jobbar på att komma över det. Och som sagt, det är ingen brådska.

14 comments:

 1. Så fint det blev! Jag har också haft den tanken gällande min kökssoffa, men inte kommit till skott ännu. En gammal ullfilt som mjukgörande för rumpan, kanske?

  ReplyDelete
 2. Snyggt!Bir ju glad av såna färger vet du!

  ReplyDelete
 3. Så fin filten blev med alla härliga rutor och gör sig snyggt i soffan

  ReplyDelete
 4. Du, vilken fin filt, passar perfekt på kökssoffan. Smårutor och sjukskrivning fungerar bra ihop ::)
  Jag vävde en bred remsa till min kökssoffa när jag fick den hit, sydde ett fodral med gammalt möbeltyg,fyllde med just ett av våra gamla täcken, fungerar hur bra som helst.

  ReplyDelete
 5. Inget ont som inte har något gott med sig... Filten blev sååå härlig! Täcke fungerar perfekt som fyllning.
  Nytillskottet till familjen är sötsöt. Vilka ögon!
  /kraaaam

  ReplyDelete
 6. Vilken färgklick! Man blir ju glad bara av att se det. Ett gammalt täcke duger gott, det har jag i min dyna.
  Då har du också tre "bebisar" nu. Den nya lilla frökenkatten ser ju helt juvlig ut. Fast skenet kanske bedrar?
  /Anna

  ReplyDelete
 7. Den är sjukt snygg. Jag håller på att virka kuddfodral till våran kökssoffa i Paris, vedervärdigt! Det har snygga färger men är hemskt att virka i.

  ReplyDelete
 8. Hej. Är du tillbaka på bloggen. KUL. Undrade var du tagit vägen. VÄLKOMMEN tillbaka hälsn. Stina

  ReplyDelete
 9. urtjusig såklart! härlit att den är klar! men vilken söt liten ny familjemedlem! nu är jag jätteavis! jag och erik letar med ljus och lykta efter en liten kisse som kan passa oss men har ännu ej fått napp. hoppas, hoppas snart!!! stor kram från eddy

  ReplyDelete
 10. Det var mödan värt för det blidde riktigt charmigt! :)

  ReplyDelete
 11. Men så duktig du har varit, Frågade faktiskt mr snygg om han kunde tänka sig posera på en bild i bloggen, vi får väl se om jag lyckas, ha det gott

  ReplyDelete
 12. Linda: Tror det hade blivit skitsnyggt med en filt på din kökssoffa. Fast du borde nog välja en annan färg än vitt den här gången ;)

  Anna: Tack!

  Cicci: Man blir ju det... Jobbar på det. En dag kanske jag kommer upp till halva din nivå - om jag har tur :)

  Emilia: Den piggar upp! Tack!

  Maria: Jag får gå och spana på loppisarna och se vad jag hittar. Eller kanske att jag har några gamla filtar hemma. Tyg till fodral har jag hur som helst.

  Froggen: Hon är duktig på att flirta också. Och tigga kel.

  Myggan: Hon är faktiskt väldigt snäll. Det är lite rivirbråk mellan henne och hankatten, båda vill vara boss, men det är något jag räknat med. Har haft väldigt tur med mina katter. Snällare får man leta efter.

  Manduzana: Precis, nice färg, pissig kvalité. Men man lär sig. Och förhoppningsvis rikare, så man har råd med det finare garnet. :P

  Stina: Ja, jag tänkte det var dags att dra igång igen :) Tack tack för välkomnandet :P

  Eddy: Vill man ha katt är de inte så svåra att hitta, men det underlättar helt klart om man kan tänka sig att ta en vuxen. Vilket jag misstänker att ni inte vill.

  Therese: I know ;P

  Hedvig: Jo, det var värt det. Faktiskt. Och jag är sugen på en till, men nu när jag vet hur lång tid det tar och hur många trådar det är att fästa, så lär det väl dröja lite innan jag påbörjar en ny...

  Sunna: Oh, säg att vi kan muta honom med raggsockor! :D


  ReplyDelete