Thursday, April 21, 2011

Skräpgarn

THE FIBER SCRAP SWAP YARN. 641.0 m / 701.0 yards. 676 grams / 23,85 oz

Unknown mix rate of merino, BLF, mohair, gotland, värmland, black welsh, leicester, south american, Swedish finewool (finull) and possibly a few other breeds.UNDER VINTERN HADE Ingrid en kamratcirkel på Blå Stället. Vi träffades på någon lördag här och där för att sticka, spinna och färga. Vid ett tillfälle fick alla ta med sig 200 gram ull. Rester av något man inte spunnit upp, det där urfula topsbandet man aldrig skulle tänka sig att spinna av och... Ja, rester. Skräp. Scrap. All ull lades i en enda stor hög, delades upp i rättvisa högar och portionerades sedan ut till var och en. Där fanns ull från raser som South American, merino, BFL, mohair och säkert en hel del annat. (Jag gjorde ett inlägg om de där ulltussarna som du kan se det här.)

När jag spunnit klart det färgade garnet, rotade jag runt lite i mina ullgömmor och hittade lite Black Welsh-ull. Ullen är inte speciellt mjuk men det var ju rester som gällde, så jag spann upp det och tvinnade ihop det med den färgade tråden. Detta tvåtrådiga garn delade jag på mitten och tvinnade sedan ihop de tvåtrådiga garnerna. Voila, så hade jag ett fyrtrådigt, kabeltvinnat garn. Skitkul!

Så jag fortsatte att spinna. Hittade lite fler rester där hemma. Lite fler lockar som jag inte visste var jag skulle göra av. Så det blev pluttar från leicester, gotland och finull, mer merino, mer BFL och Värmlandsull. Eftersom jag inte hade någon mer svart ull i lager, färgade jag några härvor beige värmlandgarn jag spunnit för skojs skull för något år sedan. Och så plajjade jag ihop allt igen.

Resultatet ser du ovan. En tröja i garnet är påbörjad. Mer om den kommer framöver.

5 comments:

 1. oh vad härligt !!!
  Cannot with to feel the real deal !!

  ReplyDelete
 2. UHA!!!!!!!!!!!!!!!

  Sååå grant!!

  ReplyDelete
 3. Vilken häftigt garn. Och smart att ta alla rester. Jag ser fram emot att få se tröjan :)

  ReplyDelete
 4. Coolaste garnet, hoppas tröjan kommer snart, ska sy andra sidan på min klänning nu, sen stickas lite i halsen och runt ärmhålen sen är den klaaaar. Tror dock att den blir för stor, men jag får la växa till mig lite!

  ReplyDelete
 5. Tack tack allithop!

  Anna: Go baby go! Snart klar!

  ReplyDelete