Friday, October 29, 2010

Love affair


FÖR ETT TAG sedan fick jag en påse rå alpackaull av Bannahoj. (Med rå menar jag obehandlad som i otvättad och okardad ull.) Jag lät den ligga ett tag,  hade liksom inte lust att gå igenom hela processen med att tvätta och tesa och karda och... Vad jag inte visste var att alpackan går finfint att karda utan att tvättas och att tesandet knappt existerade. Och att ullen flöt som mjukt smör genom kardmaskinen. Och att den var en dröm att spinna. Hur kommer det sig att jag väntat så länge med att prova på alpacka? (Det hade tagit ännu längre tid om jag inte fått ullen av Johanna.)

När jag väl hade börjat arbeta med ullen kunde jag inte sluta. Jag spann upp allting på sländan i ett bräde. Resultatet blev 52 gram och 105 meter rent mjukt varmt myspys.

Så Johanna, om du känner att du vill byta lite alpackaull mot annan ull eller mot garn så vet du vart du kan höra av dig.


SOME TIME AGO I got a bag of raw alpaca fleece from a friend. (With raw I mean unwashed and uncarded.) I let it lay around for some time, I didn't feel for doing the whole washing and carding process. What I didn't know was that alpaca is a dream to card even as raw wool, a dream to spin and I ask myself why it took me so long to try to spin alpacka. (It would have taken even longer if it wasn't for the this gifted wool.)

As soon as I've started to work with the fleece, I couldn't stop. I spun it all up right off. It resulted in 52 grams and 105 meters of pure soft, warm cosiness. Alpaca is already a favorite of mine.

10 comments:

 1. Vad roligt att du tyckte om det! Hur mycket mer vill du ha?

  ReplyDelete
 2. Hur mycket har du? :P 100 gram? Ett kilo? Tio? Det var ju GRYMT att spinna med!

  ReplyDelete
 3. Jag har typ 8 hg kvar, men kan nog fixa mer...

  ReplyDelete
 4. Det är alltså inte får du ska ha om det blir egen gård så småningom, utan alpackor! =)

  ReplyDelete
 5. Linda - Synd bara att de är så fruktansvärt dyra, har hört nåt om 50' för en alpacka! Annars skulle jag köpt några på direkten!

  Elin - 5 hg kan jag nog avvara av det jag har nu. Framöver ska jag åka och hälsa på alpackorna och hämta mera ull, kan säga till då om du vill beställa, det finns ju andra färger också. Dessutom har de babyull, det du fick nu är från vuxna djur.

  ReplyDelete
 6. Så deilig med egetspunnet garn:)

  ReplyDelete
 7. Mmmm... jag har blå alpacka-ull liggande på vänt. Kanske ska sätta fingrarna i det.. :)

  ReplyDelete
 8. Johanna: I mail you :P

  Ulla-Bella: Tack för berömmet!

  MiA: Det tackar jag inte nej till! :)

  Tvärslå: Tack!

  Bodil: Tack! Den var fin att spinna. Lättare att göra fint garn då ;)

  ReplyDelete