Saturday, July 3, 2010

Fjäril = mal (?) - en massa galen fakta om flygande saker

NÅGOT FLÖG RUNT i mitt arbetsrum. Jag blir lika hispig varje gång. Oftast är det bara blomflugor, ingen fara på taket då. Men nyss flög det förbi en liten sak som i förbifarten såg ut som en mal och snabbt som attan krossade jag den. Så här i efterhand ser jag att det måste vara en nattfjäril, men för att vara på den säkra sidan Googlade jag "nattfjäril". Jag hamnade på en sida med en sammanställning över fjärilar som påträffats i Sverige. 

Har du en aning om hur många fjärilar det finns i Sverige? Jag började räkna upp de jag kände till...
Blåvinge, citronfjäril, de där fjärilarna som är på JO:s juicepaket... Öh... Nattfjäril?

Det visade sig att jag bara glömt 2771 sorter. (Jepp, jag glömde klädmal. Eller så visste jag väl inte riktigt att det var en fjäril...) Vi har 2775 jävla sorters fjärilar i landet - och jag kan nämna två vid namn.

Sinnessjukt!

Mer onödig fakta:
Det finns sju sorters äkta malar, de andra malarna slutade jag räkna på vid femtio. Och då var jag på plats femtiofyra i listan - av tvåtusensjuhundrassjuttiofem. En av de sju sorterna är det vi kallar klädmal. Bara så du vet. Det är lätt att ta fel.


SOMETHING WAS FLYING around in my hobby room. It makes me nervous every time. Usually it's only those little flies you find in the flower pot, but I was extremely quick to kill it. Now looking at it I'm certain of that it was one of those butterflies which flies at night, but to be on the safe side, I Googled it. I ended up on a web page where they listed every single butterfly that's been spotted in Sweden.

Do you have a clue about how many butterflies we might have? I started to count the ones I knew and ended up with two plus the anonymous "night butterfly".

Looking at the list I realized that I had only forgot 2771 spices. (Yes, I even forgot the moth thought it was the one I was looking for. It might depend on that I didn't count the moth as a butterfly...) We got 2775 kinds of butterflies in this country. And I can only mention two of them by name.

Insane!

More facts you don't need:

There's seven kinds of "real moths" and "other moths"... Well, I stop counting them at fifty. By then I had reached specie number fifty four out of a list of twothousandsevenhundredseventyfive kinds of moth lookalikes. One of those seven "real moths" is the one we knitters fear the most. Just so you know. If you ever going to visit Sweden.

6 comments:

 1. Fy attan! Jag blir oxå så där hispig av flygfä! Viftar och skriker och ligger helst under ett täcke och hyperventilerar! Jag är t.o.m sån när jag hör en mygga!!!

  Angående din kommentar om citronen så förstår jag precis vad du menar. Mässan jag ska va på är den minsta i hela Sverige tror jag så jag hoppas att det inte ska ställa till med nåt. Priset har du oxå rätt angående... Jag är nog lite för snäll och har sålt alldeles för billigt innan... Får ta mig i kragen och lägga på lite mer. Tack för att du kommenterar, me like that!!!
  Ha det bäst!

  ReplyDelete
 2. hittar du någon som är vit med svarta prickar?

  En sådan fångade vilddjuret Cal igår.

  Antagligen hann han äta upp den innan jag fångade den med kameran---

  ReplyDelete
 3. Malen hann förstöra flera kg angora förrän jag förstod vad de små blänkande fjärilarna var. Nu SPRUTAR jag på vår kallvind så snart jag sett en mal. Då dör åtminstone de vuxna, men det är nog bäst att också öppna alla lådor, vända på saker, dammsuga... Ull som skall sparas länge har jag nuförtiden i papplådor inne i stora plastpåsar, noggrant förslutna.

  ReplyDelete
 4. Renée: Det får flyga bäst det vill, så länge de inte är mal som vill äta upp min ull!

  Lilian: Nä, den var liten och bronsaktig och fjällade av sig.

  Hillevi3: Jag är rätt säker på att det inte var en mal (jag hade balkonförren öppen och en stark skrivbordslampa tänd, nattfjärilar gillar ju sånt) men vi kör behandling starka doftoljor. Det där med sopsäcken runt lådan var en bra idé, den ska jag testa!

  ReplyDelete
 5. Jag hamnade här efter att tre kvällar i rad fått in nattfjärilar. De dras visst till ljuset på natten. Måste ha balkongdörren öppen. Kan man lita på att nattfjärilar inte käkar garn?

  ReplyDelete
 6. Garnlek: Hm... Det var precis det jag frågade mig när detsamma hände mig förra sommaren. Svaret. Tja... Vanliga nattfjärilar äter inte garn. Men hur man ser skillnad på vanliga nattfjärilar och ovanliga garnätare, det vete katten.

  ReplyDelete